Forebyg tandproblemer gennem kosten

Der er mange danskere, som døjer med tandproblemer. Det er især de unge danskere, som døjer med problemer med tænderne, og dette kan forebygges gennem hyppigere besøg hos tandlægen og en bedre kost. I denne artikel kan du læse om hvordan du kan få sundere bisser gennem kosten.

Besøg eksperterne

Du kan besøge eksperterne både offline og online. Du fx klikke dig ind på Sunstar Gum https://www.sunstargum.com/dk/, som har gode tips til mundsundhed. Her kan du blandt andet læse om dit tandkød, din mundsundhed og hvordan du får dit barn til at spise mindre sukker.

Sukker og tænder

Netop sukker skader tænderne utroligt meget. Tal fra Tandlægeforeningen viser at seks ud af ti børn og unge får for meget sukker, mens fire ud af ti voksne får for meget sukker.

Du øger risici for at få huller i tænderne, når du får for meget sukker. Bakterierne på dine tænder lever af sukker, og det bliver omdannet til en syre, som kan skabe huller i tænderne. Her er det også vigtigt at du er opmærksom på naturligt sukker fra fx mælk og frugt, da den naturlige sukker også kan omdannes til syre, som kan skabe huller i tænderne.

Du kan forebygge tandproblemer ved at spise mindre sukker. Du kan også forebygge tandproblemer ved at skylle din mund med vand, når du drikker sodavand som fx Coca-Cola, eller vælge at drikke vand i stedet for sodavand.

Der er nemlig en klar forbindelse mellem risici for huller og tænderne og hvor lang tid sukkeret er i din mund. Derfor skal du især være opmærksom på tørret frugt og müslibarer, som er kendt som værende blandt de største syndere, når det kommer til huller i tænderne.

Spis smør, ost og spegepølse

Men det er ikke kun sukker, der skaber huller i tænderne. Du kan også forebygge caries ved at forbedre din kost. Den australske tandlæge Steven Lin anbefaler at spise fødevarer som fx smør, ost og spegepølse, da det bidrager med flere vitaminer til kosten. Det kan være med til at vedligeholde sunde bisser og genopbygge emaljen i munden.

Drik mindre alkohol

Et andet godt råd er at drikke mindre alkohol. Tandlægen Parimal Naghee fra Beverly Hills i Californien forklarer at alkohol bidrager til at mindske vores spytproduktion.

Spyttet er en vigtig del af vores mund, da det er med til at vaske madpartikler væk fra munden og spyttet beskytter tænderne. Derfor beskytter vi vores tænder mindre, når vi drikker alkohol. Faktisk ses det ofte at alkoholikere har tand- og tandkødssygdomme, da det hyppige alkoholindtage irriterer deres bløde væv i munden.

Undgå citronerne og tomaterne

Sidst, men ikke mindst, vil vi også anbefale at undgå citronerne. Såvel citroner som tomater har et højt syreindhold, som ikke er sundt for vores tænder. Derfor er det vigtigt at skylle munden, når du spiser citroner og tomater.