Kaffe på budget

Kaffe er en uundværlig del af hverdagen for mange danskere. Det kan være svært at komme i gang med dagens dont, hvis ikke man har fået sin morgenkaffe.

Og efter en hård dag på arbejdet eller en dag i sommerhuset med malerarbejde eller hugning af brændekløver til de kolde vinteraftener, findes der ikke meget bedre end at snuppe et bad, iføre sig afslappet tøj og mødes med vennerne på en kaffebar.

For kaffe er meget mere end koffein og en god start på dagen. Det er en også social drik, som man byde gæsterne på, og som folk mødes over, når de skal vende verdensstiuationen.

Skal vi drikke en kop kaffe? Det udtryk bruges hver dag i hele landet, og af samme grund skal man ikke gå langt i gader og stræder, før man støder på en café eller kaffebar, som byder på en kop velduftende kop kaffe og en lille kage på siden.

Det er dog ikke altid lige billigt at bestille en kop kaffe. En del steder nærmer prisen sig 40 kroner, og det afholder mange fra at sætte sig. Heldigvis er der dog i de senere år dukket flere caféer op, som har valgt at gå den anden vej og gøre kaffen billigere. Her kan man typisk få en kop kaffe i god kvalitet for 15-20 kroner, og er man studerende eller presset økonomisk på anden vis, er det en god nyhed.

I centrum af København har ejeren af Zaggi’s Coffee eksempelvis gjort det til en principsag at holde priserne nede, så alle kan nyde en kop kaffe uden at føle sig taget ved næsen. Caféen har således sat prisen til 15 kroner – og ikke nok med det, så koster stort set alt i cafeen 15 kroner.

Der findes også andre steder, hvor det muligt at få et skud kaffeglæde uden at dykke alt for dybt i lommerne, og mange cafeer har helt bevidst satset på at tiltrække studerende, som ofte mødes for at læse, snakke eller holde studiemøde.

Café Nutid på Sct. Pedersstræde i hjertet af København serverer således økologisk kaffe til en særdeles venlig studiepris af bare 10 kroner. Så er der både plads – og råd – til både fire og fem kopper kaffe uden at skulle tænke på, om der er også er råd til aftensmaden.

Og den er der faktisk også mulighed for at få til overkommelige priser. På Vesterbro i København har grundlæggeren af Tiger-butikkerne omdannet Absalon Kirke til et borgerhus, hvor man kan få kaffe for 10 kroner – inklusive refill – og aftensmad for 50 kroner.

Her har vi kigget på steder i hovedstaden, men der findes masser af lignende caféer og spisesteder over hele landet, hvor hverken kaffe eller mad behøver at slå bunden ud af budgettet.